Meteen naar de inhoud

10 Jaar zelfstandig ondernemer

Op 20 juli 2010 had ik de moed verzameld om me bij de KvK in te schrijven als eenmanszaak. Na 2 jaar als ondernemer in loondienst bij DIKW durfde ik de volgende stap te maken naar zelfstandig ondernemerschap.  Ik denk dat iedere ondernemer het gevoel herkend. Durf ik de zekerheid van het werken in loondienst los te laten en onzekerheden van het ondernemerschap aan te gaan. 

Mijn belangrijkste motivatie voor deze stap was vooral de vrijheid om zelf keuzes te maken. Investeer ik in een training, conferentie, vrije tijd of om billable uren te maken.  Om zelf de lusten en de lasten van mijn keuzes te dragen en daarmee meer tijd en middelen te hebben voor mijn gezin.

Crisissen komen en gaan

Voordat ik de stap maakte in 2010 startte ik op 1 september 2008 als ondernemer bij DIKW. Kort daarna viel Lehman Brothers om. De bankencrisis was een feit en ik was net ondernemer geworden: was een mislukking in de maak? Niet veel later had ik mijn eerste opdracht en kon ik volop aan de slag. Daarna is er niet veel veranderd. De conjunctuur ging omhoog en weer omlaag. Opdrachtgevers en opdrachten kwamen en gaan, en vaak was ik binnen een paar weken opnieuw gestart met een nieuwe opdracht.

Achteraf heb ik geleerd om vooral vertrouwen te houden in mijn eigen kwaliteiten en door resultaat te leveren voor mijn opdrachtgevers. Door me te focussen op wat ik wel kan beïnvloeden en vooral de negatieve berichtgeving over de stand van de economie te negeren. Ik ben daarom trots dat ik bij mijn huidige opdracht uit 144 kandidaten uiteindelijk ben geselecteerd.

Trots en vertrouwen 

Ik had dit jubileum niet kunnen vieren zonder het vertrouwen van mijn opdrachtgevers en medewerkers. Nog altijd voel ik me verbonden met de mooie dingen die we samen hebben bereikt en de impact die ik daarbij heb geleverd. Daarnaast had ik deze mijlpaal niet bereikt zonder het support van mijn vrienden, familie, mijn (ex)vrouw Jose en mijn dochters Ilze en Janna. Tenslotte heb ik van mijn vriendin Sandra geleerd om de balans te vinden tussen hard werken en hard genieten.  

Wordt vervolgd

Naast hard genieten en werken heb ik de afgelopen periode veel nagedacht over de komende 10 jaar. In een volgende post zal ik mijn plannen voor de komende jaren toelichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *