Ga naar de inhoud

Teams en veiligheid

Veiligheid is in veel organisaties in de energie- en transportsector topprioriteit. Zij streven naar nul ongevallen met dodelijke afloop en willen incidenten en ongevallen voorkomen.  Dit omdat ze een risico vormen voor de medewerkers, omwonenden en voorzieningen. Veel van deze organisaties zijn ook in een agile transitie naar Scrum of DevOps teams. Interessant is dat door beiden ontwikkelingen te combineren het aantal veiligheid incidenten meetbaar kan dalen.

Achtergrond

Sinds 2014 gebruik ik team assessments om teams verder te ontwikkelen. Hierbij ben ik vooral opzoek gegaan naar (wetenschappelijk) gevalideerde vragenlijsten waarmee de ontwikkeling van een team meetbaar gemaakt kan worden

Het onderzoek van Richard Hackman en zijn onderzoeksteam (Ruth Wageman) is toonaangevend. Zijn boeken heb ik verslonden en al snel vond ik zijn Team Diagnostic Survey. Een gevalideerde vragenlijst waarmee teams onderzocht worden op verschillende aspecten.  

Over de belangrijke “team enabling conditions” heb ik eerder posts geschreven:

1.    Is een team een echt team (is a team a real team)?

2.    Heeft een team een richtinggevend doel (a compeling team purpose?)

3.    Heeft het team de juiste team leden (Right People On Board?)

6 Team Conditions

Helaas is Richard Hackman in 2013 overleden. Collega Ruth Wageman en Krister Lowe zijn samen 6 Team Conditions gestart. Ze bieden de Team Diagnostic Survey online aan. Daarnaast kan je je certificeren om deze assessment uit te voeren en op basis van de uitkomsten interventies voor te stellen. De website en de podcast zijn zeer interessant.

Resultaten

In 2018 heb ik onder andere de team diagnostic survey gebruikt in een agile transitie waarin 13 cyberdefense teams getraind en gecoacht werden in Scrum, Kanban en Lean. Bij aanvang van de transitie heb ik een nulmeting gedaan met onder andere de team diagnostic survey. Aan het einde van de transitie heb team meting nog een keer herhaald. De resultaten waren:

  • team volwassenheid groeide met 20 tot 50%.
  • team enabling conditions verbeterde met 20%
  • de team voorspelbaarheid (levert een team wat aan het begin van een kwartaal is gepland) steeg in 3 kwartalen van 16% naar 59% en 75%. 

Teams en veiligheid

In een recente podcast van 6 Team Conditions interviewde Ruth Wageman en Krister Lowe Tijana McKenzie en Sathi Banerjee van Royal Dutch Shell. Shell gebruikt team diagnostic survey in combinatie met employee engagement onderzoeken en incidenten onderzoek. Op basis van een onderzoek naar een groot aantal teams zagen ze de volgende interessante resultaten:

  1. Een stijging van 1% employee engagement leidt tot een daling van het aantal veiligheid incidenten met 4 %
  2. Een verbetering van 1 % op de team enabling conditions (real team, right people, supportive context) leidt tot een stijging van employee engagement van 9 %.

Een interventie om bijvoorbeeld de team enabling conditions te verbeteren kan hiermee het aantal veiligheid incidenten verlagen.

Conclusie

Het meetbaar maken van team ontwikkeling en team effectiviteit met team assessments heeft meerwaarde. Beide voorbeelden laten het effect zien op concrete business resultaten zoals team voorspelbaarheid, medewerker tevredenheid en het aantal veiligheid incidenten. Hiermee koppellen we de wetenschap achter teams aan de kunst van het interveniëren in teams.

Het bewust investeren in teams en meetbaar maken van team effectiviteit kan voor organisaties in de energie- en transportsector dus een interessante bijvangst hebben: minder veiligheid incidenten.

Contact

Mocht je hierover meer willen weten neem dan contact met me op: link

Bronnen

Collaborative Intelligence – Using Teams to Solve Hard Problems, J. Richard Hackman

6 Team Conditions: website

Podcast EPISODE #013: Link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *